Resolem tots els dubtes que pot plantejar la Prestació Extraordinària per Cessament d'Activitat a la qual poden recórrer els treballadors autònoms afectats per la declaració de l'estat d'alarma provocada pel Covid-19.
La Prestació Extraordinària per Cessament d'Activitat ve regulada en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordi- narias per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, com en el Reial decret 463/2020, de 14 de març i el Reial decret 465/2020, de 17 de març, i completats amb el Criteri 5/2020 sobre l'aplicació de l'Article 17 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març.
Qualsevol treballador autònom, inclosos els autònoms societaris i els col·laboradors familiars, així com aquells autònoms en situació de pluriactividad.
Tots els treballadors autònoms hauran de complir els següents requisits:
Igualment, els treballadors autònoms que tinguin treballadors al seu càrrec i hagin hagut de tancar per la declaració de l'estat d'alarma o hagin vist caure la seva facturació almenys un 75% poden presentar un ERTE per als seus treballadors i sol·licitar aquesta prestació extraordinària.
No fa falta que sigui el propi autònom, sinó que podrà actuar per ell qui tingui atribuïda la seva representació legal.
Segons el Reial decret–llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per a fer front al COVID-19, s'addiciona un nou apartat 8 a l'article 17 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, assenyalant que el reconeixement de la prestació podrà sol·licitar-se fins a l'últim dia del mes següent al qual es va produir la finalització de l'estat d'alarma.
En el cas dels treballadors autònoms que estiguin coberts per una Mútua col·laboradora amb la Seguretat Social, haurà de presentar la sol·licitud en aquesta, a través de la via telemàtica oferta en la web de cada entitat, i d'acord amb les indicacions que en cada cas s'ofereixin.
Si el treballador autònom té la cobertura amb l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), s'haurà de presentar la sol·licitud davant el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).
Haurà de presentar-se la sol·licitud, que inclogui el model 145 i la declaració responsable, juntament amb la fotocòpia, per totes dues cares, del Docu- mento d'Identitat (DNI-NIE-TIE) o Passaport.
Certificat de TGSS d'estar al corrent de pagament.
Si existeix ajornament de quotes pendents de pagament a la TGSS: resolució de la Tresoreria General de la Seguretat Social, de l'ajornament de les quotes pendents de pagament, i justificants mensuals del pagament i compliment dels terminis establerts en aquesta.
Si existeixen cotitzacions a l'estranger: documentació acreditativa de les cotitzacions realitzades a l'Estranger.
Resolució Administrativa o Judicial de reconeixement de la prestació o ajuda corresponent, si tingués alguna concedida.
Documentació específica quan s'al·legui reducció de la facturació mensual: Llibre de registre de factures emeses i rebudes; llibre diari d'ingressos i despeses; lliuro registre de vendes i ingressos; llibre de compres i despeses, o qualsevol altre mitjà de prova admès en Dret per a acreditar aquesta reducció en la facturació.
L'acreditació de la reducció de la facturació es realitzarà mitjançant l'aportació de la informació comptable que ho justifiqui, podent fer-se a través de la còpia del llibre de registre de factures emeses i rebudes; del llibre diari d'ingressos i despeses; del llibre registro de vendes i ingressos; o del llibre de compres i despeses.
Aquells treballadors autònoms que no estiguin obligats a portar els llibres que acrediten el volum d'activitat, hauran d'acreditar la reducció almenys del 75% exigida per qualsevol mitjà de prova admès en dret.
En el supòsit en què el motiu de sol·licitud de la prestació sigui la reducció de la facturació, i no la suspensió de l'activitat per la declaració de l'estat d'alarma, cal aportar amb la sol·licitud inicial la documentació acreditativa d'aquesta reducció de la facturació o, en el seu cas, posar-la a la disposició de la Mútua.
Bastarà, en tots dos casos, amb emplenar la sol·licitud de la prestació, en la qual s'inclou una declaració responsable, per la qual el sol·licitant declara sota la seva responsabilitat que compleix amb els requisits per a l'accés al dret a la prestació extraordinària de cessament d'activitat i presentar o, en el seu cas, posar a la disposició de la Mútua la documentació que es requereix en aquesta sol·licitud per a acreditar que, durant el mes anterior a la data en què va sol·licitar la prestació, la facturació per la seva activitat o per l'activitat de l'empresa per a la qual presta serveis (com a administrador, soci, TRADE, col·laborador familiar, etc.) s'ha reduït almenys en un 75% en relació amb la de la mitjana mensual del període de setembre de 2019 a febrer de 2020.
Aquesta documentació posada a disposició pel sol·licitant podrà ser requerida en qualsevol moment per la Mútua davant la qual es formuli la sol·licitud.
Les entitats gestores, d'acord amb la sol·licitud presentada i els documents si escau aportats, dictarà la resolució provisional que sigui procedent, estimant o desestimant el dret. Finalitzat l'estat d'alarma es procedirà a revisar totes les resolucions provisionals adoptades. En el cas que es desprengui que l'interessat no té dret a la prestació, s'iniciaran els tràmits de reclamació de les quantitats indegudament percebudes.
Amb caràcter general, serà equivalent al 70% de la base reguladora si bé, s'aplicaran els mateixos topalls màxim i mínim que per a la prestació ordinària de cessament d'activitat, en funció de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM). Però per a qui hagi cotitzat menys de dotze mesos amb anterioritat a la declaració de l'estat d'alarma, la prestació serà del 70% de la base mínima de cotització del col·lectiu al qual pertanyi el treballador.
No obstant l'anterior, pel fet que l'alta és única en el RETA independentment de les activitats que es desenvolupin, per a tenir accés a la prestació extraordinària ha d'haver cessat en totes elles o reduir la facturació en totes elles en un 75%.
En cas que se sol·liciti la prestació per reducció de la facturació almenys en un 75%, existeix l'obligació de romandre en alta.
En cas que mantingui l'alta en Seguretat Social haurà de continuar cotitzant, sense perjudici que posteriorment la Tresoreria General de la Seguretat Social, d'ofici, procedirà a la devolució del període corresponent. I aquest període s'entendrà com cotitzat tant per contingències comunes com per contingències professionals, així com per cessament d'activitat per als qui ho fessin al temps de sol·licitar la prestació.
Així les coses, la Tresoreria General de la Seguretat Social no passarà el rebut durant la percepció d'aquesta prestació, però si, per qualsevol motiu, el carregués, la devolució serà d'ofici per la pròpia Tresoreria General de la Seguretat Social.
Sí, sempre que acreditin una caiguda de la facturació del 75% en relació amb la mitjana efectuada en el semestre natural anterior a la declaració de l'estat d'alarma, que comprèn el període entre setembre de 2019 i febrer de 2020.
¡Buenos días! Hoy es un buen día para volver a poner en valor y destacar la importante labor, el trabajo y la contribución que en el ámbito de la salud realizan los fisioterapeutas a nivel mundial ¡felicidades compañeros!